angol magyar
zeniteweb
Slide 2

Lexikon

Mi az inlay ?

Az inlay,más szóval betét egy fajta "tömés",amely a hiányzó fogszövetet pótolja,helyreállítva annak anatómiai formáját,rágóképességét,funkcióját.
A betét elkészítéséhez 2 alkalom szükséges,első alkalommal az előkészítés és lenyomatvétel történik ,ami a fogtechnikushoz kerül. Többnyire egy hét alatt elkészül .Ez idő alatt a fogba ideiglenes tömés kerül.A fogtechnikai munka után az elkészült inlayeket az orvos ezt követően speciális ragasztóval az üregbe ragasztja.Igen tartós és esztétikus tömésfajta.

Mikor célszerű alkalmazni? 

Akkor javasoljuk Pácienseinknek ezt a megoldást ,mikor a fogszuvasodás ,a fogfelszín két,vagy több részére kiterjedt,illetve az eltávolításra kerülő tömés melletti fogszuvasodás érinti  a fog egy ,vagy két, a szomszédos foggal érintkező felszínét. 
Abszolút indikált a régi, nagy kiterjedésű amalgám tömés helyettesítésére ,vagy a csücsök pótlására ,illetve gyökérkezelt fogak fedésére.Nagy előnye ,hogy alkalmazásával a megmaradt fogmennyiség megmenthető,megtartható.Betétet készíthetünk még esztétikai okok miat(a rágófog elszíneződött ,a fog struktúrája veleszületetten hibás ),ha a fog alakilag nem megfelelő ,ill.rágófunckciója nem kielégítő. 
A betéteket a hiányzó fogak úgymond pótlására is használhatjuk.Ebben az esetben a pótfogat a hiányt határoló szomszédos fogakban lévő betéteket tartják(ún.inlay-jel elhorgonyzott hidak) .

Betét típusa,anyaga:

Belleglas: műanyag,üvegszállal megerősítve .Az üvegszál által az anyag rugalmassága fokozható, nem olyan merev és kemény ,mint a porcelán ,ezáltal nem törik és nagyobb rágónyomásnak is jobban ellenáll .
« vissza