angol magyar
zeniteweb
Slide 2

Fogpótlások

Fogazatunk teljessége funkcionális, esztétikai és pszichés szempontból egyaránt nagyon fontos igény.
Foghiánynak nevezzük azt az állapotot, amikor a gyermekkori 20 tejfog, vagy a felnőtt korban jellemző 32 maradó fog helyett ennél kevesebb van a szájüregben.
A foghiány oka lehet csíra fejlődési hiány (tehát a fogcsíra eleve nem alakul ki), meglévő fog esetében elő nem tört, csontban nyugvó fog, vagy fog elvesztés.
Attól függően, hogy hol található és hány fogra terjed ki a foghiány, annak súlyossága is különböző.
Alapvető szakmai célunk a tejfogak esetében a 20 tejfog helyének fenntartása hiány esetén is az arányos és egészséges állcsont növekedés érdekében.
Felnőtteknél célunk, hogy állcsontonként lehetőleg a két első nagyőrlő közötti területen biztosítsuk a rágófelszínt. A fogpótlások előkészítésére bizonyos esetekben érdemes fogszabályozó kezelést végezni.
A fogpótlásokat attól függően, hogy milyen módon helyezzük a szájüregbe, kivehető és rögzített fogművekre osztjuk.
A kivehető fogpótlások (legtöbbször ilyen a teljes fogívet pótló fogsor) igény szerint kiemelhetőek a szájüregből (pl.tisztítás céljából), melyek teljes esztétikai és funkcionális rehabilitációt nyújtanak korlátozott terhelhetőséggel.
A rögzített, más néven fix fogpótlásokat az elkészítési folyamat végén a fogorvos cement jellegű anyagokkal beragasztja, rögzíti a szájban a meglévő saját fogakhoz, vagy az implantátumokhoz.
Olykor találkozunk a két típus kombinációjával, az úgynevezett kombinált fogpótlások esetében, ahol a rögzített és kivehető részt egy precíziós patent rendszer köti össze fokozva ezzel a kivehető rész komfortját. 
A fogpótlások tervezésénél a páciens igényeinek figyelembe vétele mellett a fogorvos tekintettel van a maradék fogakra, a fogmű terhelési körülményeire, illetve a páciens izommozgásaira is.
A fogpótlások elkészítése során lehetőség van a fájdalommentesség elérésére, a kellemetlenségek minimalizálására megnyugtató körülmények között. Pácienseink ideiglenes fogpótlásokkal távoznak a rendelőből az egyes munkafázisok között.
A nem pótolt fogak láncreakcióként a teljes rágóapparátusra hatással vannak, évről évre további negatív következményeket okoznak (pl. sorközi foghiánynál a hiány mögötti fog tengelyének előre dőlése; a szemben lévő fog kiemelkedése, meghosszabbodása stb.), melyek törvény szerűen rövidítik a meglévő fogak várható élettartamát is.
Fém-kerámia fogpótlások: a szakma szabályai szerint előkészített fogcsonkra, vagy implantátum fejre lenyomat alapján individuális, anatomikus, esztétikus fémváz készül kerámia leplezéssel.
Fémmentes fogpótlások: cirkonium-oxidból készülnek fémváz nélkül, így transzparenciájuk a természetes fogakhoz hasonlóvá válik.
A fogpótlások konstrukcióját (szóló korona, híd, egyéb) az adott szituáció határozza meg.