angol magyar
zeniteweb
Slide 2

Implantológia

Élete során a legtöbb ember elveszíti egy vagy több fogát különféle okok miat(,betegség,baleset,időskor, stb.). Azonban a hiányzó fogakat néhány kivételtől eltekintve-ilyenek pl.a bölcsességfogak-a lehető leghamarabb pótolni kell,mivel a foghiány idővel rosszabb táplálkozáshoz,s ezáltal gyakran gyomorpanaszokhoz,emésztési problémákhoz vezet.Emellett a hiányzó fog helyén idővel csontveszteség lép fel az inaktivitás következtében. Egyidejűleg a hiány mögötti fog előre dől, így a továbbiakban a rágóerő tengelye nem az optimális, hanem oldalról döntögető irányú lesz,ami a fog nyaki részénél csontfelszívódáshoz, hosszú távon a fog meglazuláshoz vezet.

Egyidejűleg a hiánnyal szemközti fog a fogmederből kiemelkedik, elongálódik, így túlterhelődik, mely megintcsak a fog elveszítésáének irányába mutató folyamat. ímindez a külső megjelenés rovására is megy:az arcvonások megváltoznak,a száj környéke beesik.

A részleges vagy teljes kivehető protézis sokakat zavar,akárcsak a híd. Az ilyen esetekben kínál alternatívát a fogbeültetés,a fogászati implantálás.

A fogimplantátum a valódi foggyökeret helyettesíti.A beavatkozás során a fogimplantátumot az elveszített fog(ak) helyére ültetik be,hogy erre rögzíthessék a koronákat,hidakat és protéziseket.A fogimplantátum többnyire titánból készült csavar, melyet ambuláns, járó beteg kezelés keretében, helyi érzéstelenítés mellett, rövid beavatkozás útján valamely állcsont fogmedrének csontállományába ültetnek.A titán biológiai,kémiai és fizikai jellemzőinek köszönhetően a csontba integrálódik . Az emberi test teljes mértékben elfogadja, az immunrendszer szempontjából teljesen semleges tulajdonságú. A sikeres fogbeültetés alapvető kritériumai a reális orvosi tervezés és a helyesen elvégzett műtéti beavatkozás. Hosszú távú funkcionalitását pedig leginkább a szájhygiénia határozza meg. Optimális időnként elvégzett controll vizsgálatok és professzionális tisztítások esetén élettartama akár évtizedekre nyúlhat.

Fogimplantátum további előnyei:


  • szilárd alapot biztosít a fogpótlások stabil, hosszú-távú rögzítéséhez
  • a csontleépülést akadályozza, késlelteti
  • harmonikusan illeszkedik fogsorba mind funkcionálisan, mind esztétikailag

 Rendelőnkben elsősorban a Straumann svájci implantációs rendszert alkalmazzuk, ami egy felső minőségi kategóriát képvisel.
Dr. Bikfalvi István Dr. Sarrami Shahin