angol magyar
zeniteweb
Slide 2

Esztétikai fogászat


Napjainkban fogazatunk egészségén már túlmutatnak környezetünk elvárásai: közérzetünk, társadalmi megítélésünk és olykor egy állás elnyerésére való esélyünk fogazatunk esztétikai állapotától, a minél tökéletesebb, harmonikusabb mosoly birtoklásától is függ.
A fogazat esztétikáját fogíveink hiánytalansága, fogaink sorba rendezettsége és felszínük, formájuk homogén, világos színe határozzák meg, melyeknek összhangban kell lenniük arcunk alapvonalaival is ahhoz, hogy jó benyomást tegyünk.
A fogazat esztétikájának tudománya a "mosoly tervezés".
Ez a folyamat gyakran fogszabályozással kezdődik, majd az esetleges foghiányok pótlásán át vezet az egyes fogak, végeredményben a komplett mosoly rekonstrukciójához.
Technikák, technológiák sokasága, magas színvonalú anyagok széles választéka van kezünkben ezen a területen, ezért a fogorvos eszköztára szinte végtelen.
A mosoly tervezése után az esetleg szükséges fogszabályozást követően lehetőségünk van a foghiányok pótlására implantátumok, hidak behelyezésével. Az egyes fogak esztétikai hibáinak korrekciójára az esztétikus kompozit tömések, individuálisan a fog üregébe készült beragasztható inlayk, onlayk, a kevés fogzománc feláldozásával járó héjak (veneers), illetve a teljes fogkoronát beborító koronák készítését mérlegelve hozzuk meg döntésünket a minél tökéletesebb megoldás érdekében. Ezekkel akár tengelyállási rendellenességeket is tudunk korrigálni.
 
Tömések: 
A fogak szuvasodását a ma használatos kompozit tömésekkel kezeljük, melyek napjainkban hatalmas fejlődésen menve keresztül nagy teherbírásnak kitéve sem kopnak, nem színeződnek, csekély a zsugorodásuk, nagy szín választékuk igényes, szép tömések kialakítását teszi lehetővé.
 
Inlay/Onlay: 
Fejlettebb eljárás az „inlay” és onlay alkalmazása a fogszövet hiányok pótlására, amely fogtechnikus által lenyomat alapján laborban készül műanyagból, porcelánból, vagy nemesfémből (arany).
 
Kerámia héjak: 
A héjkerámia hatékony megoldás a letört vagy szabálytalanul nőtt fogak kiegészítésénél, valamint használjuk az elszíneződött  (pl. gyökérkezelés következménye) fogak esztétikai helyreállításában is . A porcelánból készült vékony réteg fedi el a szépséghibákat.
esztétikai korona

Nagy figyelmet fordítunk arra, hogy pácienseink kellemesen éljék meg a kezeléseket, igyekszünk fájdalom mentes munkát végezni.Dr. Lotfi Reza Dr. Gutheil Edit