angol magyar
zeniteweb
Slide 2

Dentalhygiéniai ellátás

A szájüreg tisztán tartása érdekében nem elégséges csak a közismert, otthon alkalmazható metódusok gyakorlása.
Bármilyen lelkiismeretes fogmosók is vagyunk, mindannyiunknak, kivételtől eltekintve, szüksége van rendelőben végzett professzionális tisztításra is. Ennek a beavatkozásnak a neve depurálás, azaz fogkő eltávolítás.
Ajánlott gyakorisága minimálisan évi egy kezelés. Fogágybetegségre utaló tünetek esetén individuális periódusok kialakítására van szükség, mely gyakran évi 2-3 alkalom, de akár a néhány hetente is szükséges lehet.
A depurálás során mechanikailag (gépi ultrahangos, vagy kézi eszközök segítségével)eltávolítjuk a jellemzően a fog nyaka és azt körül ölelő ínybarázda között lerakódó elkövesedett plaqueot, a fogkövet, mely képződmény rengeteg baktériumot tartalmaz.Ezek a baktériumok következményesen gyulladásba hozzák az ínyt és az alatt megbúvó fogmeder csontot, melynek feladata fogaink rögzítése.Így évtizedek alatt elhanyagolt esetben az ép fogak meglazulnak és kihullanak, vagy kihúzásuk indokolttá válik. Ezt a kialakult állapotot nevezzük fogágy betegségnek, vagy parodonthopathianak. Megelőzésének legfőbb eszköze az optimális gyakorisággal elvégzett rendelői fogtisztítás az otthoni precíz szájápolás mellett.
A kezelés kiegészíthető a fog felszínét nagy nyomású ízesített sóval tisztító Air Flow eljárással is, melytől a fog világosabb árnyalatúvá is válik.